Over mij

oostenrijk-motorvakantie

Ik ben Henk Kramer, richtte in 2010 »Motorvakantie Oostenrijk« op. 2010 Was ook het jaar dat ik naar Oostenrijk verhuisde en daar de gelegenheid creëerde om mijn passies voor bergwandelen en motorrijden om te zetten in het leukste werk dat ik kan bedenken.

Al heel jong droomde ik – letterlijk – van motorrijden. Door allerlei omstandigheden kwam het er nooit van. Tot mijn 40ste had ik zelfs nog nooit op een brommer gereden. Dat veranderde in 2006. Ik besloot mijn motorrijdroom in werkelijkheid om te zetten en nam rijles. Niet veel later was ik de gelukkige bezitter van het A-rijbewijs en een Kawasaki Versys.

In Nederland reed ik zoveel mogelijk tourritten, alleen of met motorvrienden. Aan echte motorvakanties kwam ik niet echt toe, omdat ik de hond dan niet mee kon nemen. Liever ging ik dan met hem uitgebreid wandelen in de Oostenrijkse Alpen. Daarbij dacht ik wel steeds, dat het fantastisch moest zijn om in diezelfde Alpen op een motor rond te rijden.

Nu woon ik in de Nationaal Park gemeente Mittersill, aan de voet van de bergen van het National Park Hohe Tauern. Het is een ideaal uitgangspunt voor motortochten in het Salzburgerland, maar ook in Tirol en Kärnten. Zelfs Italië en de prachtige Dolomieten liggen slechts een prachtig ritje van 1½ uur hier vandaan. Bergwandelen (al of niet met de hond) kan ik hier uitstekend afwisselen met motorrijden.

Inmiddels durf ik mijzelf gerust een ervaren motorrijder te noemen, maar ik ga (net als ik altijd in Nederland deed) ieder voorjaar in training. Zeker hier in Oostenrijk, waar de motor gedurende de wintermaanden de stalling niet uitkomt, is dit een waardevolle investering. De trainingen van de ÖAMTC zijn altijd weer waardevol en zorgen ervoor, dat ik mezelf als motorrijder blijf ontwikkelen. Bovendien dragen ze eraan bij dat ik daadwerkelijk ontspannen motortochten in de bergen kan rijden!

Wat eraan vooraf ging
Lang werkte ik bij een projectmanagement-bureau, waarvan de laatste jaren als senior projectmanager/adviseur. Een drukke en stressvolle baan, waarin ik op een gegeven moment niet meer het plezier vond dat ik wel zocht. Na iedere (maandlange) vakantie in de bergen werd mij steeds duidelijker, dat ik eigenlijk veel liever mijn »vakantiebaan« als bergwandelgids als eigenlijke baan wilde hebben.

Toen het bedrijfsonderdeel waarbij ik werkte ging reorganiseren, durfde ik eindelijk de eerste stap te zetten. In 2006 ging ik aan de slag als zelfstandig facilitair interim manager en begon de mogelijkheden om in Oostenrijk een bestaan op te bouwen steeds meer te verkennen. Ondertussen bleef ik in Oostenrijk als bergwandelgids mijn vakanties doorbrengen en leerde ik het gebied steeds beter kennen.

»Het gebied« was en is de regio Oberpinzgau in het Salzburgerland. Op de een of andere manier voelde ik me hier vanaf het eerste moment helemaal thuis. De prachtige natuur, het meer ontspannen levensritme, de vriendelijke bewoners, de brede Salzachvallei in het noorden begrensd door de Kitzbühler Alpen en in het zuiden de machtige bergen van de Hohe Tauern … dit alles maakt de Oberpinzgau tot een van de mooiste omgevingen die ik ken.

In 2010 was het dan eindelijk zover. De ervaring als kleine zelfstandige had me geleerd, dat ik met de onzekerheid van een wisselend inkomen goed kon omgaan. Daarmee durfde ik ook de onzekerheid van een verhuizing naar het buitenland aan.

Ik heb mijn hele boedel ingepakt en samen met de motor in een verhuiswagen geladen, de hond in de auto gezet, afscheid van familie & vrienden genomen en ben naar Oostenrijk vertrokken. Van deze beslissing heb ik nooit spijt gehad.

Motorvakantie Oostenrijk
Sinds mijn aankomst in Oostenrijk heb ik heel wat motorkilometers verreden. De eerste keer op de motor over de Großglockner Hochalpenstraße staat in mijn geheugen gegrift. Hoewel ik deze weg door de vele ritten met de auto als mijn broekzak dacht te kennen, was diezelfde weg op de motor een heel nieuwe, bijzondere ervaring. Net als die eerste keer afdalen vanaf het Staller Sattel naar Italië. Of die keer dat ik …… de opsomming van prachtige ritten, die onvergetelijke indrukken hebben achter gelaten, is simpelweg te lang.

Met »Motorvakantie Oostenrijk« wil ik andere motorrijders laten delen in mijn enthousiasme voor motorrijden in Oostenrijk, in het bijzonder in het Salzburgerland en de omliggende regio’s. Ik geniet ervan om ontspannen over bochtige wegen door prachtige landschappen te rijden, bij een goed »Gasthof« of »Wirthaus« te stoppen voor »Kaffee und Kuchen« of een lekkere lunch. Af en toe zet ik de motor aan de kant om gewoonweg van het uitzicht te genieten of een bezienswaardigheid te ontdekken. Wat en waar de tocht me ook brengt, iedere rit brengt opnieuw een brede grijns op m’n gezicht. Het is telkens weer maximaal genieten.