Warm

Wat was het de afgelopen weken warm! Dagen waarop de 30°C werd aangetikt waren eind juni, begin juli in Oostenrijk geen zeldzaamheid. Je zou denken dat je dan fantastisch weer hebt om op de motor te klimmen.

Ten dele is dat zeker waar! Om te beginnen is het droog en dat rijdt, vind ik, toch een stuk lekkerder dan wanneer het regent. Het is niet koud, wat ik ook prettig vind. Bovendien hoef ik niet die dikke winterkleding aan te trekken of de wintervoering weer in m’n broek en jas te frummelen. De vraag is veeleer, wat trek ik aan zodat ik veilig gekleed op de motorfiets zit zonder van mijn graatje te gaan vanwege de warmte?

Hier in Oostenrijk klimt een verbazingwekkend groot deel van de motorrijders bij zulk weer in korte broek, T-shirt en gympen op de motor. Zelf trek ik altijd de hele motorkleding-rimram (jas, broek, laarzen) aan. Maar wat is nu eigenlijk de beste uitrusting voor zulke omstandigheden?

De discussie in de LinkedIn-groep »Motorcycle Enthousiast« over welke bescherming gedragen wordt tijdens de warme zomermaanden werd door mij dus met belangstelling gevolgd. Onder de voornamelijk Amerikaanse leden van deze groep zijn ook een paar bewoners van onwaarschijnlijk warme staten als Texas en Arizona. Zij hadden een paar onverwachte tips:

  • draag je volledige uitrusting (helm, jas & broek met goede bescherming, handschoenen en laarzen). In Amerika geldt geen helmplicht, vandaar dat deze ook wordt vermeld
  • onder je jas een thermisch (onder)shirt met lange mouwen; onder je broek een thermische lange (onder)broek. Het zweet wordt snel afgevoerd waardoor het materiaal relatief snel weer droog is. Bovendien wordt uitdroging als gevolg van de warme rijwind voorkomen.
  • is het echt heel warm dan zou je nog een cooling vest (bijvoorbeeld als deze) onder je motorjas kunnen aantrekken
  • een vochtige/natte bandana in de nek
  • drink tijdens de rit regelmatig en veel water aangevuld met sportdrank, ongeveer in de verhouding 2:1

Nou heb ik een prima motorbroek, maar die heeft bij warm weer één groot nadeel. Je kunt de regenvoering er niet uit halen. Het is bij hogere temperaturen net alsof ik een sauna aanheb. Bovendien plakt het ding dan op een bijzonder oncomfortabele manier aan m’n benen vast. Daarom draag ik er altijd een thermische lange onderbroek onder. Helpt uitstekend tegen het plakkerige gevoel en ik heb het nauwelijks of niet warmer als wanneer ik alleen mijn motorbroek aanheb.

Desondanks ben ik recent naar Louis.at in Innsbruck gereden om een zomerbroek te kopen. Het was bijna ondraaglijk warm. Zo warm, dat zelfs het rijden op hogere snelheden nauwelijks verkoeling bracht. De dichte integraal helm was ook niet echt een pretje. Ik was blij op een gegeven moment een bankje op een schaduwrijk plekje te zien staan, waar ik even kon pauzeren en mijn vochtspiegel weer op peil kon brengen.

Bij Louis.at heb ik gelukkig een zomerbroek kunnen vinden. Geperforeerd materiaal op strategische plekken en bescherming op de belangrijke plekken. Ik heb hem meteen aangehouden; natuurlijk met de lange onderbroek eronder. Wat een verschil met mijn ‘normale’ motorbroek zeg. Rijdt toch een stuk lekkerder.

Welke kleding draag jij wanneer je op een (extreem) hete dag op de motor klimt?

Relaxte motortochten in de bergen